Το φιστίκι είναι ένας ξηρός καρπός που καταναλώνεται ωμός χωρίς αλάτι , φρέσκος με το φλοιό και βέβαια ψημένος με αλάτι και κιτρικό οξύ ή λεμόνι.
Ευρεία χρήση του γίνεται στην ζαχαροπλαστική αλλά και στη μαγειρική. Είναι ίσως ο μοναδικός ξηρός καρπός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα φαγητά ,και τους χαρίζει μία εξαιρετική γεύση.
Δοκιμάστε για παράδειγμα πέστο με φιστίκι Αιγίνης πάνω από καυτή μακαρονάδα και μπόλικο ελληνικό κεφαλοτύρι .’Ενα φαγητό που σε γεμίζει ενέργεια. Εκεί όμως που το φιστίκι βρίσκει τον τέλειο και απόλυτο συνδυασμό είναι με τα αλλαντικά. .Υπάρχουν μορταδέλες με φιστίκι που είναι εξαιρετικές. Δοκιμάστε στο μπουφέ σας ένα δίσκο με ποικιλία αλλαντικών και βουτυρωμένα ψωμάκια πασπαλισμένα με χοντροκομμένα ψημένα αλμυρά φιστίκια.
‘Ότι παράγει όμως η Αίγινα είναι μοναδικό. Λάδι, κηπευτικά εξαιρετικές πατάτες και μέλι.
Σας παρουσιάζομε μια καταπληκτική συνταγή για μπακλαβά με φιστίκι και μέλι από την Αίγινα χωρίς ζάχαρη. Θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό φύλλο Βυρηττού ,ένα φλιτζάνι βούτυρο κατσικίσιο λιωμένο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 700 γραμμάρια φιστικόψιχα Αιγίνης
- 5 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κάψουλα βανίλια και 1 κιλό θυμαρίσιο μέλι από την Αίγινα.
Εκτέλεση: Θα χρειαστούμε ένα ταψί ορθογώνιο .Αναμιγνύομε το λιωμένο βούτυρο με το λάδι και με ένα πινέλο αλείφομε τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού πολύ καλά .Μετά τοποθετούμε το πρώτο φύλλο στο ταψί και με το πινέλο το βουτυρώνουμε. Συνεχίζομε την ίδια διαδικασία με άλλα πέντε φύλλα Εν τω μεταξύ έχομε ανακατέψει σε ένα μπόλ το φιστίκι ψιλοτριμμένο , την φρυγανιά, τα μπαχαρικά και τη βανίλια και αρχίζομε να ρίχνομε με τη φούχτα μας το μίγμα πάνω στο έκτο βουτυρωμένο φύλλο. Επαναλαμβάνομε ένα φύλλο βουτυρωμένο μία φούχτα μίγμα φιστίκι μέχρι να τελειώσει το υλικό. Για το τέλος τοποθετούμε εξ φύλλα χωρίς γέμιση αλλά βουτυρωμένα. Κόβομε το μπακλαβά σε τετράγωνα κομμάτια. Τέλος αν έχει περισσέψει μίγμα βουτύρου το ρίχνομε πάνω στο μπακλαβά. ‘Εχομε προθερμάνει το φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς C και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο .Τον ψήνομε στους 155-160 βαθμούς για μία ώρα και ¼ της ώρας περίπου. Όταν ο μπακλαβάς ροδοκοκκινίσει χωρίς να καούν τα φύλλα τον βγάζομε από τον φούρνο. Παίρνομε το βάζο με το μέλι και έτσι όπως είναι καυτό το γλυκό αρχίζομε με ένα βαθύ κουτάλι να περιχύνομε τον μπακλαβά μέχρι να το απορροφήσει. Τον αφήνομε να κρυώσει καλά και σερβίρομε. Αν θέλομε και με μία μπάλα παγωτό καϊμάκι. Θεϊκή γεύση.
Στις αρχές του Μάη οι νοικοκυρές της Αίγινας φτιάχνουν γλυκό κουταλιού φιστίκι, που έχει μία ιδιαίτερη γεύση. Αξίζει να δοκιμάσει κάποιος το λικέρ φιστίκι, το παστέλι με φιστίκι και μέλι Αιγίνης, ένας δυναμίτης υγείας και ευεξίας. Καταπληκτικά αμυγδαλωτά ,κουλουράκια ,φιστικάτα, σοκολατάκια, παγωτό με φιστίκι φιστίκι με μέλι καραμελωμένα φιστίκια Και βέβαια καλλυντικά για το σώμα και τα μαλλιά από ,λάδι φιστικιού .
Όλα αυτά θα τα βρούμε στο νησί της Αίγινας και μάλιστα στο ετήσιο φεστιβάλ φιστικιού το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Το φετεινό φεστιβάλ που είναι το μεγαλύτερο εμπορικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό γεγονός, όλου του Σαρωνικού . Φιστικι Αιγίνης υπάρχει σε μεγάλες αλυσίδες Σουπερ μάρκετ στην Αθήνα σε καταστήματα με παραδοσιακά τρόφιμα σε όλη την Ελλάδα και φυσικά μπορεί κάποιος να κάνει τις αγορές του μέσω διαδικτύου.
Ξεχωριστό το φιστίκι Αιγίνης της εταιρείας Χαϊμαντας Ο.Ε., που παράγεται εδώ 100 χρόνια .από τις ίδιες φιστικιές που φυτεύτηκαν από τις αρχές του 1910 από τον Νικολή Χαϊμαντά και τη σύζυγό του Ελένη .Γεύσεις αυθεντικές, γνήσιες που μόνο αυτός ο ευλογημένος τόπος της Αίγινας μπορεί να παράγει.